Drottning Victorias Vilohem

Drottning Victorias Hotell och Vilohem, med anor från 1850-talet, drivs som en kunglig stiftelse sedan 1924 med syfte att erbjuda en plats för vila och rekreation. Här finner du en fristad från stress och vardagens krav och kan ägna dig åt de aktiviteter du tycker bäst om. Vistelser för att samla kraft och inspiration erbjuds maj - september med hel- och halvpension.

Anläggningen ligger avskilt med utsikt över Kalmarsund, bara ett stenkast från Solliden och Borgholms Slott. I restaurangen kan man njuta av det bästa det öländska skafferiet kan erbjuda. Den Italieninspirerade huvudbyggnaden erbjuder 10 charmiga och tidsenliga hotellrum. Närbelägna Röda Villan och Boströmska Villan har båda 4 rum var. Drottning Victorias Vilohem är en plats skapad för lugn och ro. Allt som finns här, mullbärsträdens skugga, dofterna från kryddträdgården, den vackra Englandsinspirerade parkträdgården - är till för att skapa lugn och ro och frid och stillhet.

Huvudbyggnaden är Ölands enda byggnad i empirstil och uppfördes under 1850-talet av dåvarande arrendatorn vid Borgholms kungsgård, Carl Hultenberg. År 1922, när Drottning Victoria fyllde 60 år, samlade svenska kvinnor in 60.000 riksdaler, vilket blev grundplåten till köpet av alla byggnaderna. Arkitekten Torben Grut, som också har ritat Solliden åt Drottning Victoria, anpassade det från privat hem till gästhem och bibehöll samtidigt den Italieninpirerade karaktären.

Sedan 1924 har Vilohemmet varit öppet för personer som behöver vila och avkoppling. Idén till att grunda ett vilohem hade Drottning Victoria fått av sin moder, Storhertiginnan av Baden. Drottningens intresse för kvinnors utkomst - och rekreationsmöjligheter samt kärleken till Öland resulterade i att planerna på ett vilohem konkretiserades här.

Parkträdgården anlades under mitten på 1800-talet med stora gräsytor och en mängd fruktträd. Här finns många olika typer av äpple och päron, en del av dem unika för Öland. Mullbärsträden, som ursprungligen skulle användas för silkesmaskodling, ger nu ett speciellt ljus och karaktär till parken.

Källa: Drottning Victorias Vilohems hemsida

Till vilohemmet hör också Vita villan.

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Lättillgängligt

Boka boende på Booking.com och stöd Allt på Öland

Allt på Öland 2021. Utvecklad av Tegelwebb