Johan Antas stuga

Kalkstadsstugan eller Johan Antas stuga ligger på malmen i Kalkstad. Det är en så kallad ryggåsstuga i skiftesverksteknik. Hit flyttade 1869 Johan (Anta, Bi-Kungen) Andersson född 1842 och hans hustru Ingrid Kajsa, född 1841 samt dottern Jenny Karolina född 1864. .

Familjen kom från Norra Möckleby. Till en början arbetade Johan som dräng hos Nils Johan Johansson i Karlevi, men efter några år försökte han dra sig fram på egen hand. Under 1870- och 80-talen utökades familjen med ytterligare två barn, sonen Johan Gottfrid och dottern Hilda Kristina, båda emigrerade senare till Amerika.  Under en tid fanns även en fosterson i hemmet. 1911 dog Ingrid Kajsa och fyra år senare gifte Johan om sig med Anna född 1876, från Algutsrum. Tillsammans fick de dottern Hilda, född 1918.

För att klara familjens försörjning tillverkade Johan ressel (ett sorts såll som användes vid tröskning), var biodlare och arrenderade några jordbitar. Häst och ko fanns också i den lilla ladugården. Anna plockade svamp och nypon som hon sålde. 1922 dog Johan, 80 år gammal. Anna bodde kvar till 1948, då hon flyttade till ålderdomshemmet. 

Sedan början av 1950-talet ägs stugan av Torslunda Hembygdsförening, som har renoverat den. Det är en så kallad ryggåsstuga i skiftesverksteknik. Det finns exakt datering men stugan är enligt uppteckning bland de äldsta i byn.

Till malmen hänvisades folk som saknade egen mark men som kunde vara till nytta för byn som ”dagsverkare” eller på grund av att de behärskade något hantverk.

Källa: Torslunda hembygdsförening

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Lättillgängligt

Allt på Öland 2021. Utvecklad av Tegelwebb