Vetenskapligt namn: Silene uniflora subsp. petraea
Blommar mellan vecka 20 och 38.
Blomningstiden är ungefärlig och kan variera mellan åren
Förekomst: Mindre allmän
Alvarglim finns i vittringsgruset och kalkhällarnas sprickor på Stora alvaret. Den finns aldrig på kulturmark, som den närstående släktingen smällglim. I landet i övrigt finns den på Gotland och i Småland och Blekinge. Den närstående arten strandglim finns också på västkusten samt runt bottenhavet och i Bottenviken.
Alvarglim är en av två svenska underarter till strandglim, Silene uniflora. Det är en flerårig, lågväxt nejlikväxt som ser ut som ett mellanting mellan strandglim och smällglim. Hela växten är kal och något vedartad vid basen. Bladen är motsatta och brett lansettlika – ovala, blågrå, ofta med rödaktiga spetsar och något köttiga. Kronbladen är vita, djupt kluvna och har ofta en rödviolett fläck vid basen av kronbladens inskärning. Fodret är uppblåst, 20-nervigt och ofta med en rödstrimmig, nätlik ådring.
Alvarglim skiljs från strandglim genom att den har bredare, mindre köttiga blad, ett ej mattbildande och mer upprätt växtsätt, smalare kronblad som sällan överlappar, samt en mindre tydlig bikrona.
Blomningstiden är utdragen från slutet av maj – september med toppar i juni respektive slutet av juli.
Alvarglim hittar du på följande platser:
Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO