Örter (utom orkidéer)

Glasört

Vetenskapligt namn: Salicornia europaea

Förekomst: Mindre allmän

Glasört växer på saltfrätor och annan lerig, saltpåverkad mark vid havet. Den är ganska vanlig på Västkusten, från Bohuslän till västra Skåne, men förekommer även mer eller mindre sällsynt på Östersjöns stränder norrut till Norrbotten. 

Det är en ettårig, köttig och ledad ört som blir en till två decimeter hög. Bladen är reducerade och den ofta rödaktiga stjälken är till synes bladlös. De mycket små trekantiga bladen sitter insänkta i stjälken. Glasört blommar från juli till september. Blommorna är mycket oansenliga, de sitter insänkta tre och tre vid stjälkens noder.

Rötterna har förmåga att utestänga salter i markvattnet, varigenom salthalten i vävnaderna inte blir skadligt hög. Cellerna kan också motverka saltförgiftning genom att ta in vatten och späda ut saltet i cellsaften. Den trinda, cylindriska formen har till följd att ytan är liten i förhållande till växtens volym. Vattenförlusten blir härigenom minsta möjliga vid avdunstning.

Glasört har använts för framställning av soda, men de har även använts inlagda till sallad.

Släktnamnet Salicornia kommer av latinets sal (salt) och cornu (horn) och betyder 'salthorn', vilket syftar på såväl form som smak.

Glasört hittar du på följande platser:

Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO