Skedemosse gård och museum

Nyhemman och nyodlingsprojekt från 1800-talet med välbevarad mangårdsbyggnad. Museum över fynden i den näraliggande offermossen Skedemosse

Gården

På Skedemosse Gård kan du bo i vackra omgivningar och nyttja deras Spa. Här finns också ett bryggeri. Gården är ett av de stort anlagda nyhemman som  kom till under 1800-talet och har välbevarad herrgårdsliknande bebyggelse.

Nyhemmandet bjöds ut på auktion 1821 och köptes av Albin Hildebrand och Niklas Hammarström. Det var Hildebrand som togs sig an det stora nyodlingsprojektet sedan hans kompanjon drogs sig ur. Projektet innehöll ladugård, stall, lador, svin-, får- och hönshus, kvarn, bränneri och mälteri. Mangårdsbyggnaden stod klar 1845.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län, Natur och Kultur på Öland, 2001

Museet

På gården finns också en historisk utställning om utgrävningarna vid den gamla offermossen Skedemosse, där man hittade det berömda Skedemosseguldet under utgrävningar 1959-1964. Till utställningen finns en vandringsled till utgrävningsplatsen. Förbi gården passerar också flera av öns cykelleder. 

Kopia av guldringar hittade i Skedemosse

Kopia av guldringar som hittades i Skedemosse

 

Johan Theorins Öland

I Johan Theorins bok Nattfåk förekommer offermossen. Den här spöklika platsen är påhittad, men Öland har flera märkliga kultplatser där värdeföremål, djur och till och med människor offrades förr i tiden. Den mest kända är Skedemosse. Vid nordvästra kusten mellan byarna Djupvik och Sandvik finns Knisa mosse.

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Lättillgängligt

Boka boende på Booking.com och stöd Allt på Öland

Allt på Öland 2022. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO