Kungsladugården är ett byggnadsminne. Ottenby kungsgård och huvuddelen av markerna inom Ottenby naturreservat ägs av Fastighetsverket.
Kungsgårdens djur håller genom sitt bete alla marker inom reservatet öppna. Kungsgården består av 1 400 hektar betes- och åkermark. I dag är mjölkproduktionen på cirka 500 kor en av regionens största och det finns även köttdjur och får på gården (2016).
Huvudbyggnaden uppfördes 1803-04 efter ritningar av C F Sundvall. Övriga byggnader inom mangården är från 1700-talet, båda flyglarna är dock återuppförda efter bränder. Mangårdens staket och grind är från början av 1800-talet.
På gården fanns ett gårdsmejeri i denna byggnad.
En tjänstebostad som går under namnet Wilhelms hus
Den 4,5 km långa Karl X Gustafs mur, byggdes på 1650-talet och avgränsade Ottenby som kunglig jaktpark.
Runt gårdens byggnader finns en vacker parklinkande miljö med gamla träd.
Föregångaren till kungsgården var den medeltida byn Ottenby. Den finns omnämnd på 1200-talet som "Otenby" eller "Ottamby". Troligen är "Otten" liktydigt med "udden".
Under medeltiden ägdes skilda delar av Ottenby växelvis av olika frälseätter, kyrkan och kronan. En adelsman under 1400-talet spelar en särskild roll. Det är riddaren Staffan Bengtsson av Vintorpaätten i Västergötland, som genom arv fått en del i Ottenby. Han ställde sig på den danske kungen Kristian I sida när han intog Borgholms slott 1456 och fick som belöning hela kronans del av Ottenby. Så småningom lyckas han bli ägare till alla gårdar i Ottenby, men 1471 fråntas han av Sten Sture alla sida gods för att han stred på den danske kungens sida.
På 1530-talet brukades Ottenby enbart kronobönder. År 1539 var Ottenby ännu en bondby bestående av 19 gårdar.
Här kan du se den medeltida byn i en Google-karta. Byn har två gärden det norra och det södra. Mellan gärdena ligger de 19 gårdarna. Gärdet är byns åker och äng som var omgärdat med en gärdesmur som höll betesdjuren borta från åker och äng. Marken utanför gärdet var utmarkerna. Källa till kartan är Länsstyrelsen i Kalmar län (publikation Ås socken). Några av de medeltida gärdesmurarna finns kvar.
Medeltida gärdesmurar
År 1544 omvandlar Gustav Vasa hela bondbyn till kunglig ladugård. Den gamla byn revs och bönderna avhystes. Basen för kungsgårdens drift var en omfattande dagsverksskyldighet för alla bondehemman på södra Öland. Den avskaffades i slutet av 1700-talet.
Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län och Barometern (2016)
Huset är privatbostad och inte tillgängligt för allmänheten.
Omkring kungsgården och de gamla tjänstebostäderna finns en parkliknande miljö som ofta drar till sig stora mängder fågel. Du får ströva omkring fritt på vägarna inne i parken, men var noggrann med att inte gå in i trädgårdarna. Parkering finns vid färisten på fyrvägen där den leder in till naturreservatet.
Vandra omkring i området under våren i månadsskiftet april/maj, och du kommer att se de flesta av Sveriges sångare och flugsnappare. Ringtrastar är regelbundna vid denna tid. Senare i slutet av maj ses turturduva och gulhämpling.
Mitt i området finns en damm som lockar till sig stora mängder av insektsätande fåglar och en och annan häger.
Källa: Ölands Fågellokaler (Ölands Ornitologiska Förening)
Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO