Vetenskapligt namn: Selinum dubium
Förekomst: Tämligen allmän
Slidsilja är ganska vanlig på Öland och förekommer också sällsynt på Gotland och i östra Småland. Den växer på fuktig mark, i betesmarker och vägkanter. På Öland trivs den vid havet på ängsstränders övre delar och i tidvis våta fuktsvackor nära stranden. Man ser den också i de uttorkande skogskärrens kanter nära stränderna. Den är kulturgynnad.
Det är en vanligen tvåårig ört med smalflikiga blad och vita blommor som sitter i flockar. Stjälken kan bli upp till sju decimeter hög och är upprätt, ihålig, slät och trind nertill, kantig upptill. Bladen är flera gånger pardelade med vita bladspetsar, bladslidorna är långa och ofta violetta.
Slidsilja blommar i juli-augusti. Blomflockarna har mångbladiga enskilda svepen och allmänt svepe av få blad som faller av tidigt. Kronbladen är vita eller rödlätta. Delfrukterna har fem höga och vassa åsar som är ungefär likstora.
Artnamnet dubium betyder tvivelaktig, dubiös. Släktnamnet Selinum kommer av selinon som användes som växtnamn hos Homeros 800 f. Kr., och anses syfta på selleri.
Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO